fredag 12 maj 2017

Ett ämne man helst inte vill prata om

Det finns något som jag vill dela med mig av, jag vill skriva om ett ämne som man helst inte vill prata om - cancer. 

I mitt "om oss"-inlägg skrev jag att jag flyttade hem från Mullsjö på grund av sjukdom. Jag fick en cancerdiagnos, Hodgkins Lymfom närmare bestämt. I september kände jag en knöl på halsen och efter biopsi fick jag den 25 oktober veta att det var cancer. När vi satt hos läkaren i Jönköping och fick beskedet var det som att någon drog undan mattan för mig och mina föräldrar, gav oss varsin käftsmäll, stenhårt slag i magen och drog andan ur oss, allt på samma gång. Men från allra första början har det också funnits hopp, positivitet och en god prognos bland allt det jobbiga. Cancern innebar åtta cytostatikabehandlingar under fyra månaders tid och efter röntgen i januari fick jag veta hur den fortsatta behandlingen skulle se ut. 2:a mars gjorde jag min sista cytostatikabehandling och efter ytterligare en röntgen såg det ut som läkarna hade hoppats. 27 mars började jag gå på strålningsbehandlingar som skulle pågå i 17 dagar, och det har de gjort nu. Jag är klar, jag är färdigbehandlad. Nu väntas en röntgen om några veckor för att se att cancern förhoppningsvis är helt borta. 

Detta skriver jag inte för att få stöd, bekräftelse eller för att skrämmas. Jag skriver det endast i ett utbildande syfte eftersom det finns så mycket människor behöver veta när det gäller cancer. Allt jag skriver är utifrån mig själv och det var aldrig meningen att jag skulle kunna göra det, men nu när jag ändå fick erfarenheten tänker jag använda den på ett bra sätt och kanske göra en skillnad samt hjälpa någon. 

"I'ma keep running, 'cause a winner don't quit on themselves."

Cancerfonden har formulerat sig så här: 1 av 3 får cancer. Men alla drabbas. Därför måste man prata om det. Det är en världsomfattande sjukdom. Och kontentan med denna text är helt enkelt att man måste våga prata om cancer och använda ordet som ett helt vanligt. Fler än någonsin överlever idag och därför kan vi inte vara så konservativa i vårt tänk och tro att cancer är lika med döden. För så är det INTE alltid. Det ska inte existera någon tabu över cancer. Genom att prata om cancer tror jag man hjälper den som är sjuk men också de som känner någon med cancer. Min förhoppning är att det blir lättare för alla. Kommer alla över tröskeln och vågar tala om cancer tror jag alla vinner på det, alla får stödet de behöver och man kan hjälpa varandra. 

Det dröjde ända till 22 januari tills jag gjorde det instagram-officiellt att jag hade cancer. Efter det har jag fått så mycket mer stöd än väntat. Den 20 mars gjorde jag det Facebook-officiellt. Jag ville inte gömma mig längre, nu ville jag att alla skulle veta. Det kan kännas bra att göra som jag gjorde, eller så gör det inte det och då får man låta bli. Men för mig har det bara varit positivt. 

Cancern har funnits inuti mig i okänd tid, men den har aldrig blivit och kommer aldrig bli en del av mig. Mina erfarenheter däremot kommer jag för alltid att bära med mig, men sjukdomen i sig är bara någon skit som gillade mig lite väl mycket och vägrade släppa taget. Jag och min klass kallar cancern Mr Hodgkins. Och han kan inte haft det lätt; mina skilsmässopapper har varit påskrivna sedan 25 oktober och jag och mina läkare har verkligen gjort vårt yttersta för att bli av med honom. Genom att vi har givit cancern ett namn har det varit lättare för mig att hantera situationen eftersom jag har haft någon att skylla allt på! 

Jag hatar cancer så mycket man kan hata något och hade i början svårt att tro att jag skulle kunna få med något positivt från detta halvåret, men jag måste nog erkänna att jag kan det:

- Cancern har gjort mig målmedveten och stark. 
- Cancern har fått mig att inse att jag kan vända det allra mesta till positivt. 
- Cancern har fått mig att förstå hur bra jag mår av att vara kreativ. 
- Cancern har givit mig nya vänner. 
- Cancern har gjort att jag tagit upp gamla kontakter och stärkt de relationerna. 
- Cancern har gjort att jag värderar livet på ett helt annat sätt. 
- Cancern har lärt mig vilka personer jag ska hålla hårt i och prioritera i fortsättningen. 

"I had my ups and downs, but I always find the inner strength to pull myself up. I was served lemons, but I made lemonade."

Man ska ALDRIG förminska någon med cancer, hur god prognosen än är. Det är inte alltid frågan om liv och död, men oavsett ska man inte göra situationen mindre än vad den är. Att drabbas av cancer är allvarligt och kan därför inte sopas undan mattan. Men jag har inte velat kalla mig sjuk, för det finns så många som har det värre än mig och kämpar desto mer. Jag har känt mig oförskämt frisk och ibland haft dåligt samvete över att jag har en så under omständigheterna snäll cancer. Därför har jag använt mig av uttrycket: "jag är inte sjuk, jag har bara lite cancer!" Det må verka provocerande och förminskande, men det har hjälpt mig så mycket. Trots att det har varit jättejobbigt i perioder och jag har varit på botten har jag ändå kunnat rycka på axlarna åt det de dagar jag har mått bra. Vid dessa tillfällen är det jag som förminskar cancern för att jag ska må bättre. Ingen annan däremot har tillåtelse att förminska min cancer, inte någon annans heller för den delen. Och än en gång vill jag säga att detta är utifrån mina erfarenheter och det gör ont i mig att inte alla kan känna sig så positiva som jag ändå har gjort majoriteten av tiden. Cancer är inte en lätt sjukdom och jag har mått kasst ibland, därför vill jag för er inte låtsas som att jag bara har glidit igenom det. Men jag vill samtidigt visa er det positiva också och fokusera på det. 

Det senaste halvåret har jag och mina föräldrar haft några låtar som har betytt lite extra för oss. Den sista på listan hjälpte mig att förstå att jag skulle klara av att raka av håret och när jag väl gjorde det mådde jag bättre än innan. Och jag är så nöjd med mitt korta hår! När jag lyssnade på låtarna blev jag sällan ledsen utan snarare glad och taggad på livet: 

- OneRepublic - "Future looks good" 
- Gym Class Heroes ft. Ryan Tedder - "The fighter"
- Robbie Williams - "Love my life" 
- Rachel Platten - "Fight song"
- Alessia Cara - "Scars to your beautiful" 

Alla reagerar olika på cancer både psykiskt och fysiskt, beroende på hur många olika saker som helst. Jag hade gärna fått det tankesätt jag har om cancer idag utan att behöva gå igenom det själv, men jag kommer för alltid vara tacksam för vad jag har lärt mig och hoppas jag kommer ha användning av det i framtiden. Utifrån mina erfarenheter har jag slängt ihop lite tips för dig som har cancer, dig som är närstående till någon med cancer och även till alla när det gäller cancer. Det kanske kan hjälpa eller så tycker du allt bara är strunt: 

Till dig med cancer:
- Alla som kämpar mot cancer är superhjältar, det kan ingen någonsin ta ifrån oss.
- En positiv inställning och ett skratt kan göra situationen lite lättare.  
- Gör saker du tycker om och spendera tid med människor du älskar. 
- Trots eventuella restriktioner försök att leva så normalt du kan. 
- Försök bara att glida med när det gäller alla sjukhusbesök.
- Samla en bunt låtar, filmer och bilder som får dig att må bra och hitta styrka i dem. 
- Tro på dig själv. 
- Våga prata om cancern, om det så är med någon närstående eller en psykolog. 
- Skäms ALDRIG för att du har cancer och göm det inte för andra. 
- Om det får dig att må bättre att förskjuta och skämta om din cancer så gör det, men gör det aldrig om någon annans. 
- Man måste inte vara stark hela tiden, genom att visa dig svag visar du att du är äkta. 
- Även efter behandlingarna kan det vara tufft, när verkligheten kommer ikapp dig. 

Till närstående:
- Visa stöd till den som har cancer.
- Du behöver inte alltid komma med goda råd, ibland räcker det bara att lyssna. 
- Uppmuntra den sjuka att göra roliga saker när hon/hen/han orkar.
- Kramas mycket och visa uppskattning för varandra. 
- Ta kontakt och visa att du bryr dig om den sjuka och dennes familj, ett sms räcker längre än vad man tror. 
- Cancer är inte farligt att prata om!

Till alla:
- Får du symptom som du tror tyder på cancer, gå till läkaren och gå inte därifrån förrän de har tagit dig på allvar och undersökt dig!
- Oavsett vilken behandling man får är det tufft. 
- Det är inte farligt att fråga den sjuka hur den mår, bättre att du frågar än att du inte gör det. 
- Cancer smittar inte!!!! 
- Att tappa håret på grund av cytostatika är jobbigare än vad man kanske tror. 
- Förminska ALDRIG någon med cancer. 
- Även om man mår bra fysiskt, kan man må dåligt psykiskt och tvärtom. 
- Det psykiska och fysiska måendet går upp och ner mest hela tiden. 
- Glöm inte av personen bara för att denne har fått cancer, fråga ändå om denne vill hitta på saker. 
- Respektera ett nej.
- Behandla inte personen nedvärderande eller annorlunda på grund av cancern, hon/hen/han är fortfarande samma person. 

Slutligen vill jag poängtera ytterligare en gång om hur viktigt jag tycker det är att vi börjar prata om cancer. 1 av 3 drabbas, därför måste vi prata om det! Jag vill göra vad jag kan för att spräcka den bubbla som en del verkar leva i. Och trots att jag har skrivit utifrån det jag har varit med om hoppas jag att fler känner igen sig. Inget av det jag har skrivit är rätt eller fel, men det är detta jag har lärt mig och kommer att ta med mig. Och det som gäller mig kanske inte gäller alla andra. Ni kanske inte alls håller med mig, isåfall är ni välkomna att starta diskussion, ställa frågor eller komma med era tankar, det är alltid intressant. Min högra handled är full med armband från Ung Cancer och andra som stödjer forskningen. Jag kommer vara ambassadör för cancern resten av mitt liv, jag har frivilligt tagit på mig den uppgiften, så bli inte förvånad om jag gärna pratar om mina erfarenheter och tankar när vi träffas nästa gång!

Allra avslutningsvis vill jag säga hur tacksam jag är för alla som ställt upp för mig under denna perioden och fortsätter att göra det. Jag är otroligt tacksam för vår sjukvård i Sverige och att vi betalar skatt!! Jag tänker speciellt på änglarna i blå kläder på Hematologen på Sahlgrenska Universitetssjukhus i Göteborg. Det finns så mycket mer jag skulle kunna skriva men jag tackar istället för ert stöd. Den närmaste planen ser ut följande: Jag kommer befinna mig på Mullsjö Folkhögskola till 2 juni och avsluta året jag började. Och i början av juni hoppas jag som sagt att jag får ett gott besked från röntgen. I sommar kommer jag att jobba, träffa kompisar, njuta och resa. Och i höst hoppas jag på att landa i Frankrike för att plugga franska och njuta ännu mer! 

"Du är modigare än du vet, starkare än du tror och klokare än du förstår."
Tack för att du har läst. Nu ska jag ta livet med storm!
Stor kram från Amanda, en överlevare. 

ps. Skicka gärna en gåva till Ung Cancer, Barncancerfonden eller Cancerfonden för att stötta forskningen om cancer! ds. 

tisdag 25 april 2017

Nyhetsuppdatering vecka 16

Hej och hopp! Nu tänker jag skriva mitt sista nyhetsinlägg på denna bloggen. Och den enda viktiga nyheten förra veckan är helt enkelt att vi är återförenade igen. I söndags flyttade vi tillbaka till Mullsjö och på måndagen efter började skolan igen. Tack för att ni har läst mina nyhetsinlägg! Om några dagar kommer ett litet längre inlägg om en viktig sak som jag har funderat över, stay tuned.

Söndag 23 april: (25 april)

måndag 17 april 2017

Nyhetsuppdatering vecka 15

DOM ÄR HEMMA!!! Och på söndag får jag träffa dom äntligen, åhhhhhhh. Klarar vi tre månader ifrån varandra efter att ha blivit ett så tajt gäng så klarar vi allt. Så det så. Jag har faktiskt börjat packa inför den sista tiden på Mullsjö Folkhögskola.

Tisdag 11 april:
På tisdagskvällen skedde tre explosioner vid det tyska fotbollslaget Dortmunds spelarbuss i samband med Champions Leauge-matchen mot Monaco. På grund av händelsen sköts matchen upp till onsdagen. Dortmunds mittback Marc Bartra kördes till sjukhus med en arm skadad av glassplitter. Tysk polis uppgav att rejäla sprängladdningar låg bakom explosionerna. Utöver skadan på Bartra blev även klubbens spelarbuss skadad samt att ett däck ska ha gått sönder. Övriga spelare i Dortmund klarade sig utan skador.

Onsdag 12 april:
Terrorgruppen Boko Haram använder barn som självmordsbombare och uppgifter visar att antalet har ökat dramatiskt. Hittills 2017 har 27 barn mist livet i olika attacker. Antalet döda från årets första tre månader var nästan lika många som under hela förra året. Uppgifterna kommer från FN-organet Unicefs rapport i samband med att det är 3 år sedan 276 flickor blev kidnappade av Boko Haram i Nigeria. Barnen blir drogade och manipulerade för att utföra attackerna. Hög majoritet av barnen är flickor.

Onsdag 12 april:
Nobelpristagaren Malala Yousafzai har tagit emot ett "Honorary Canadian citizenchip", som den sjätte personen någonsin. Vid 19 års ålder är hon även den yngsta personen som har fått det. Under de officiella ceremonierna i Ottawa uppmanade hon de kanadensiska politikerna att använda sitt inflytande för att finansiera utbildning för flickor över hela världen, inklusive flyktingar. Kanadas premiärminister Justin Trudeau prisade Yousafzai och kallar henne den "nyaste och möjligen den modigaste medborgaren i Kanada". Malala skulle egentligen tagit emot sitt medborgarskap 2014 men det avbröts. Under ceremonin berömde hon hur Kanada tar hand om sina flyktingar. De fem andra personerna som fått medborgarskapet är Nelson Mandela, Dalai Lama, Aga Khan, Raoul Wallenberg och Aung San Suu Kyi.

Torsdag 13 april:
På skärtorsdagen släppte USA en jättebomb över Afghanistan som ska ha dödat minst 36 IS-terrorister. Målet var ett grottsystem där IS håller till. Bomben var den största icke-nukleära bomben i USA:s vapenarsenal. Bomben heter GBU-43 MOAB och har aldrig förut använts av USA. Bombens smeknamn är "alla bombers moder" och utlöste en enorm explosion. Lågorna från explosionen spred sig över hela området där den detonerade.

Fredag 14 april:
Kinas utrikesminister Wang Yi sade i veckan att en militär konflikt om Nordkorea kan bryta ut i "vilken stund som helst". Detta efter att Donald Trump lovat att han ska ta itu med Nordkorea. Om inte Kina lyckas hantera Nordkorea på rätt sätt har Trump lovat att USA kommer träda in. En anonym rådgivare i Vita Huset hävdar att militära alternativ mot regimen i Nordkorea "redan håller på att utvärderas", eftersom nya vapentester är att vänta. Nordkorea i sin tur anklagar USA för en ökad risk för krig, efter att Trump skickat örlogsfartyg till Koreahalvön och hotar med "obarmhärtig ödeläggelse" om USA väljer att anfalla.

Lördag 15 april:
Den äldsta kända personen i världen har dött och blev 117 år gammal. Emma Morano föddes 29 november 1899 och var bosatt i norra Italien. Dödsfallet bekräftas av anhöriga och hon ska ha somnat in fridfullt i sin fåtölj under lördagen. Fram tills veckorna innan hon dog var hon sitt vanliga snacksaliga jag men under sista tiden tynade hon sakta bort, hävdade hennes läkare.

Söndag 16 april:
Sveriges Radio Ekot rapporterar att det inte har funnits så många stora däggdjur i dem svenska skogarna på flera hundra år som det gör nu. Kring 1800-talet var älgen och rådjuret nästan utrotningshotade på grunda av laglig och illegal jakt, men nu har ökningarna varit explosionsartade. Detta främst på grund av begränsad jakt och bättre tillgång till föda. Nu räknar man att det finns ca 300 000-400 000 älgar i Sverige. Hjorten, bäver och vildsvinet är också djur som har haft en stor ökning i Sverige under de senaste 50 åren.

Söndag 16 april:
Under påskhelgen har det varit lugna vatten utanför Libyens kust och det har människosmugglare dragit nytta av. Bara under fredagen och lördagen kunde italiensk kustbevakning rädda ca 6000 migranter. Räddningarna skedde under dussintals insatser. Även på söndagen räddades ytterligare hundratals migranter. En Maltabaserad räddningsorganisation räddade flera hundra migranter under en 24-timmarsperiod. De bärgade sju döda kroppar och delade ut flytvästar till 1000 migranter som väntade på transport från smugglarbåtar till räddningsskepp.

Söndag 16 april:
Facebook meddelar att man stängt ned 30 000 fejkkonton med kopplingar till Frankrike inför landets kommande presidentval. Det är en global insats mot desinformation, vilseledande innehåll och "fake news". Mark Zuckerberg, grundare av Facebook fick stor kritik angående just detta inför det amerikanska valet i fjol, att plattformen haft stor påverkan i hur valet slutade. Facebook är medvetna om att förbättringarna nu inte kommer resultera i att alla fejkkonton tas bort, men det är iallafall en bit åt rätt håll. De säger att "vår prioritet är naturligtvis att ta bort konton som gör störst påverkan, med mycket aktivitet och bred räckvidd". Zuckerberg har presenterat flera olika åtgärder för att stoppa spridningen av falska nyheter.

Söndag 16 april:
Igår träffades en busskolonn i en attack i den syriska staden Aleppo. Olika källor uppger olika siffror, varav en säger att minst 126 personer har dödats, varav 68 barn. Syriska regimen säger att det rör sig om en självmordsattack och flera av bussarna var helt förstörda efter attacken. Bussarna var till för att evakuera shiitiska medborgare från de två regimkontrollerade byarna Fouaa och Kefraya enligt en överenskommelse mellan regimen och rebellerna. Ambulanserna blev fort fullastade efter attacken. En Al Jazeera-reporter hävdar att explosionen skett längst fram i den ca 70 bussar långa konvojen, där sjuka och skadade människor färdades. Än har ingen tagit på sig dådet.

fredag 14 april 2017

Team Shelter

Bakre raden från vänster: Elina, Muhammed, Hussein, Prosper, Cheusi, Jaffary, Yohanna, Kengwa, Muksin, Amina, Jasmine. Främre raden från vänster: Emelie, Ayubu, Freddy, Paulo, Selemani, Hatibu, Shafii, Lucas

Tack för allt!

tisdag 11 april 2017

Moja, mbili, tatu!

Farmor Mona har varit en av de hårdaste
Swahili-lärarna. Enbart på ett fantastiskt vis!
Redan andra dagen här i Tanzania hade vi en liten swahili-kurs med Rama, vår koordinator. Vi fick lära oss att räkna till tio, hälsa och handla vatten (även om det inte satte sig förrän efter några dagars övande). Idag efter nästan 90 dagar har jag nu lärt mig räkna längre, föra enkla samtal och förstår oftast sammanhanget när människor pratar.

Ganska ofta när jag svarar någon på swahili, på gatan eller i en duka (liten butik) kan jag mötas av ett gott skratt och en förvånad min. Kan jag verkligen prata swahili? Kidogo sana, säger jag och förtydligar därmed att det inte bara är lite utan mycket lite. En dålig dag eller när en är lite trött kan skrattet kännas lite hånande och att det är för att jag sagt eller betonat  fel men de flesta gånger tar jag det som kärlek. Ett gott skratt för att den människa jag mött är glatt överraskad att jag tagit mig tid och energi att lära mig dennes språk.

För mig personligen har det varit viktigt att just lägga mycket energi på att lära mig så mycket swahili jag orkar och kan. Dels för att jag någonstans känner ett ansvar att visa det intresset då forna kolonialmakter tvingat det omvända men också av ren respekt eftersom jag knackat på och bett om att få leva i swahilins land under tre månader. Några få fraser swahili har visat sig vara lika uppskattat som några fraser svenska visas den nyanlända likväl.

En annan fördel med att lära sig språket av den kultur en besöker är att det för mig gett kulturutbytet en ytterligare dimension. Genom att lära mig räkna kunde jag lära mig swahili-klockan (vilken är genialisk) och också förstå varför det ibland blir fel med klockslagen eller varför vissa har svårt med he & she i engelskan eftersom det i swahilin inte finns någon maskulin eller feminim uppdelning. Det ger mig en förståelse för den respekt som finns för äldre personer eftersom det är en speciell hälsningsfras till äldre och har gett mig ett nytt favorituttryck - pole.

Jag är väldigt glad över att swahilin har förgyllt min vistelse i Tanzania. Jag är också tacksam till de barn, ungdomar och inte minst farmor Mona som dagligen stått ut med alla felsägningar och minnesluckor. Asante sana, nitakuja tena siku moja!

måndag 10 april 2017

Nyhetsuppdatering vecka 14

Den senaste veckan gick inte obemärkt förbi på något sätt. Tyvärr innehöll den flera hemskheter som jag kommer ta upp i dagens nyhetsuppdatering, en rent utav skitvecka för världen. Men för att tala om goda nyheter istället åker mina klasskompisar hemåt nu på torsdag och kommer hem på fredag. (!!!) Inte alls taggad??????? Och om två veckor börjar vi skolan igen.

Måndag 3 april:
Minst 100 homosexuella män har kidnappats i Tjetjenien, Ryssland och minst tre personer ska ha dödats. Två personer ska också ha begravts levande. HBTQ-personer flyr nu från delrepubliken. Homosexuella kan inte leva öppet i Tjetjenien och hedersmord är relativt vanligt säger Magnus Kolsjö, RFSL:s vice förbundsordförande. Talespersonen för Tjetjeniens president hävdar att man "inte kan arrestera eller förtrycka människor som inte existerar i republiken." Då trots att det finns vittnen om att detta har skett.

Måndag 3 april:
På måndagseftermiddagen skedde en explosion i en tunnelbana i S:t Petersburg och dödade elva personer och skadade ca 45 personer. Enligt uppgifter rör det sig om någon form av splitterbomb. Bomben ska ha varit placerad i en portfölj ombord på ett tunnelbanetåg. Man hann också desarmera ytterligare en bomb, desto kraftigare innan den detonerade, denna var dold i en brandsläckare. Man evakuerade tunnelbanan efter explosionen. Efter detta skärps säkerheten ytterligare, i både S:t Petersburg och Moskva.

Måndag 3 april:
Donald Trump gick ut med att USA är redo att ta itu med Nordkorea på egen hand ifall inte Kina sätter större press på grannlandet. Vita Huset ser Nordkorea som ett av de mest akuta hoten mot USA, eftersom diktaturen har genomfört flera robottester och två provsprängningar av kärnvapen i fjol. USA:s tidigare försvarsminister Ashton Carter hävdar att det kan innebära enorma konsekvenser om man skulle slå till mot Nordkorea militärt. Han hävdar också att det skulle kunna leda till att Nordkorea kommer att försöka invadera Sydkorea. På söndagen sammanställdes flera möjliga åtgärder för att motverka Nordkoreas kärnvapen- och robotprogram av Trumps säkerhetsrådgivare.

Tisdag 4 april:
I veckan kvävdes minst 70 personer till döds efter en flygräd med giftgas i Syrien, man tror att det rör sig om saringas. Reaktionen människor får av saringas är bland annat kramper, andningssvårigheter och slembildning. Uppgifterna kommer ifrån SOHR, en organisation som bevakar Syrienkriget från Storbritannien. På plats sköljde man av skadade människor med vattenslangar och vårdade dem på sjukhus. Sjukhuset ska också ha bombats. Det är oklart vem som ligger bakom attacken, men man vet att både syriskt och ryskt stridsflyg har bombat området tidigare. FN och EU är överens om att den ansvarige till gasattacken måste stå till svars.

Torsdag 6 april:
Gasattacken i Syrien fördöms av Donald Trump och han kallar den "en skymf mot mänskligheten." Enligt USA:s utrikesminister Rex Tillerson råder det inga tvivel om att den syriska regimen, under ledning av Bashar al-Assad är ansvarig. Därför uppmanar USA Ryssland att tänka över sitt stöd till Assads styre.

Tors
dag 6 april:
Högsta domstolen i Sydafrika har beslutat att legalisera handel med noshörningshorn inom landet. Det har varit förbjudet sedan 2009, men markägare har nu, som föder upp noshörningar och vill sälja hornen fått rätt i domstol. Beslutet är oroväckande för noshörningarnas situation. Ungefär 30 000 noshörningar finns kvar och majoriteten finns i Sydafrika, och sedan 1977 har det internationellt varit förbjudet med handel med noshörningshorn. WildAid menar att detta kommer öka efterfrågan samt öka den illegala handeln. Markägarna påstår att försäljningen kommer göra det lättare för dem att skapa bättra skydd för noshörningarna.

Fredag 7 april:
På fredagen hölls demonstrationer över hela Sydafrika som flera politiska partier och organisationer deltog i. President Jacob Zuma har fått mycket kritik från den politiska oppositionen och civilsamhället efter bland annat anklagelser om korruption. Förra veckan meddelade Zuma att han avskedat eller omplacerat tio ministrar och tio viceministrar. Sydafrikas invånare var inte nöjda med förändringen, eftersom den populäre finansministern Pravin Gordhan var en av de avskedade, då han ses som en garanti för stabilitet i den sydafrikanska ekonomin. ANC-anhängare kritiserade därefter presidenten öppet och landsmännen vill inte längre se Zuma som president.

Fredag 7 april:
Natten till fredagen avfyrades 59 kryssningsrobotar från två amerikanska krigsfartyg mot den syriska arméns flygbas Shayrat i Homs-provinsen. Attacken ses som USA:s svar på gasattacken som skedde tidigare i veckan som den syriska regimen anklagas för. Kryssningsrobotarna orsakade stor skada på basen och enligt provinsens guvernör dödades fem personer och sju skadades. Efter attacken fördömde Ryssland kraftigt USA:s agerande. USA anses bryta mot internationell lag med deras attack. Till följd av attacken begär nu Ryssland ett akut krismöte i FN:s säkerhetsråd och hävdar också att den syriska armén inte innehar kemiska vapen. Attacken påstås skada relationen mellan USA och Ryssland. Under morgonen kom också uppgifter om att Ryssland avbryter samarbetet om syriskt luftrum med USA.

Fredag 7 april:
Kl 14.53 fick svenska polisen larm via SOS Alarm att ett fordon skadat personer på Drottninggatan i Stockholm. Det var närmare bestämt en kapad lastbil som hade kört in i Åhléns. Minst fyra personer dödades och minst åtta skadades. Händelsen utreds som ett misstänkt terrorbrott. Människor blev uppmanade att inte samla sig i folksamlingar. Det kom uppgifter om skottlossning under turbulensen, men det var inget som faktiskt hände. Polisen skickade alla tillgängliga resurser till platsen och många jobbade med att kartlägga händelsen. Det ska också ha funnits sprängämnen i lastbilen, men inget exploderade, däremot började lastbilen brinna. Människor låste in sig i andra byggnader och kollektivtrafiken ställdes in under dagen. Hashtagen #openstockholm skapades på twitter där folk erbjöd sovplats, skjuts och stöd av andra slag. En man från Uzbekistan är misstänkt för händelsen. Nyheten om attacken mot Stockholm spred sig som en löpeld och bland annat Paris visade sitt stöd genom att släcka ned Eiffeltornet under en minut vid midnatt.

Lördag 8 april:
Stöd för Stockholm visades bland annat också på lördagen inför huvudstadsderbyt mellan Real Madrid och Atlético Madrid i Spanien. Spelarna bar svarta sorgeband under matchen och höll en gemensam tyst minut. Sorgebandet bars också för den Madrid-födde arkitekten Antonio Lamela som gick bort 1 april. Även svenska idrottsstjärnor som John Guidetti och Henrik Lundqvist har visat sitt stöd.

Lördag 8 april:
I Australien försöker man nu få fram en lösning för att inte korallerna i våra tropiska vatten ska dö ut. Att det blir varmare i vattnet är en stor orsak till att korallerna dör. Under 2016 när det var som varmast kokade stora delar av det stora barriärrevet ihjäl. När värmen stiger får mikroalgerna som bor i korallerna ett energiöverskott. De frigör därför ett ämne som irriterar korallerna, därför spottar korallerna ut algerna och då tappar dom både sin färg och näringskälla och kan också dö. Forskare håller nu på att försöka avla fram alger som är extra värmetåliga, och det har faktiskt fungerat - om än så länge i stora bassänger. Koraller i andra delar av världen är mer värmetåliga än de utanför Australiens kust och lär man sig hur deras gener kan regleras och ärvas vidare kan även det vara en lösning till att avla fram tåligare koraller. Det pågår också forskning om att skapa nya korallrev genom 3D-modeller. Om vi inte minskar våra utsläpp av växthusgaser kommer vi kanske inte ha några korallrev i framtiden.

Söndag 9 april:
På söndagen fylldes Sergels torg med tusentals människor för att manifestera kärlek efter terrorattentatet. Polisen fick blommor och till och med polisbilarna pryddes med blommor. Exakt två dygn efter attentatet hölls en tyst minut på torget. Vädret var vackert och en hjärtformad ballong seglade över havet av människor. Talare på manifestationen var bland annat Karin Wanngård (s) och Anna König Jerlmyr (m). Wanngård tackade förskollärare som tog hand om barnen när inte föräldrarna kunde komma fram, sjukvården som räddade liv, och polis och räddningstjänst för att de var på plats så snabbt. Konferencier var Rickard Sjöberg, och uppträdde gjorde bland annat Miriam Bryant, Nano och Richard Wolff. Detta har visat hur starka vi är i Sverige när attentat som fredagens inträffar. Mycket stöd och kärlek har visats över hela Sverige. Och idag, 10 april hölls ytterligare en tyst minut kl 12.00, denna nationell för offren i Stockholm.

Söndag 9 april:
På söndagen kom det information om att det skett attentat mot två kyrkor i Egypten. I staden Tanta har minst 27 personer dött och omkring 78 skadats. I Alexandria har minst 16 personer dött och ca 40 skadats. I de båda kyrkorna firade man palmsöndagen, minnet av Jesu intåg i Jerusalem. IS har tagit på sig bombdåden, varav ett av dem var en självmordsbombning och nu har Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi beordrat militär att skydda "vital och viktig" infrastruktur över hela landet.

Endast en positiv nyhet denna veckan, men som jag skrev - det har varit en rent utav skitvecka för världen. Jag hoppas därför att jag kan dela betydligt fler positiva nyheter nästa vecka istället! Skickar därför er läsare en stor varm
kram.

söndag 9 april 2017

Att åka daladala

Kona. Baruti. Bucha. Korogwe. Kimara. Stop-over. Sex stopp är det från våran hållplats Kibo till Kimara Suka som vi åker varje dag. För att ta oss till Watoto Wetu åker Alma och jag daladala, den lokala bussen. Sex stopp men det kan ändå ta allt från femton minuter till en timme.

Daladalaturen, morgon och kväll är en av de bästa stunderna på dagen. Genom fönstren fläktar vinden i värmen och en har möjlighet att iaktta så många människor i deras vardagsbestyr. Det är också ett äventyr, för ingen tur är den andra sig lik.

Det finns ingen turlista för bussarna, men i en storstad som Dar es-Salaam är detta inget problem. Vi går till stationen och väntar tills det kommer en buss som går åt rätt håll. Som tidigast har vi åkt innan 06 och som senast runt 22 men väntetiden är aldrig längre än 15 minuter.

Det sköts privat och på varje daladala finns en chaufför samt en eller två konduktörer. Även om det finns flera olika företag är det fixerade priser för olika avstånd, så vi betalar alltid 400TSH för vår väg till och från Watoto Wetu.

De som jobbar får provision. De tjänar det som de får in utöver den avgift de betalar till bussbolaget. Självklart gör detta att de önskar få så många resenärer som möjligt under ett pass. De har olika strategier för det här vilket är en av anledningarna till att resan tar olika lång tid. Vissa väntar och försöker dra ut på varje stopp så länge som möjligt för att fler ska komma på och bussen ska bli fylld med råge. Andra kör så fort de kan för att hinna köra många vändor. Möjligtvis finns det fler strategier som jag inte hunnit erfara eller förstått av den lilla swahili jag kan.

Poliskontroller kan också förlänga restiden - sen andra veckan vi kom hit är det nästan dagliga kontroller vid Bucha. Ibland blir daladalan stoppad, ibland får vi åka förbi. En gång hade inte chauffören betalat skatterna och besiktningen så då fick vi gå av och byta till en annan buss (vilket självklart inte var något problem eftersom det kommer fler hela tiden!)

I svenskan har vi ordspråket finns det hjärterum så finns det skjärterum men jag skulle inte vilja påstå att vi är särskilt bra på att praktisera det. På daladalan i Dar es-Salaam sitter vi oftast fler på sätena än det är avsett för och ofta får jag träna balansen genom att stå upp nära mina medresenärer. Kommer en förälder på bussen med ett barn och sittplatserna är slut hinner hen inte ens fråga innan någon tagit emot barnet som nu får sitta i ett knä och detsamma gäller för väskor.

Jag älskar att åka daladala, det är  en stund på dagen jag verkligen kommer sakna. Har en tur, som jag hade just idag, kan en själv få en 4-5årig flicka i famnen som somnar direkt och mysfaktorn är på topp!

Bilder ifrån vardagen

 Tar skydd undan regnet påväg till KCC.
En vanlig syn under uppvärmningen på kvällsaktiviteterna.
Vi tittar på medan de andra tränar.
Emelie och vår värdbror Hatibu rensar bönor medan grannen Abdi tittar på.
Färjan som tar oss från centrum till Kigamboni på 10 minuter.
En vanlig morgon när solen lyser in genom vårt fönster.
 Förbereder en engelskalektion.
Dar es Salaam
Att tvätta på morgonen medan det fortfarande
är svalt ute kan vara riktigt mysigt.
Åker badadji ner till färjan.
Chapati sa maji in the making. 

På den här vägen går vi fram och tillbaka några gånger varje dag. 

Det blir mycket disk på 19 personer.

Elina hjälper Twalbu att vika ett pappersdjur. På bilden syns
också Fatia, Gati, Abdulrazak, Sele och Abdul från pysselklubben.

Det händer (ganska ofta) att vi köper med oss maandazi påväg till centret på förmiddagen.

Några av våra engelskaelever. Från vänster: Swalhat, Abdallah, John och Said.

måndag 3 april 2017

Livet går som en dans

Rombo Kibo vid skymning

Dar es Salaam, 4,4 miljoner människor.* Som alla storstäder i världen är Dar es Salaam staden som aldrig sover. En stad som är så levande så att du kan känna dess varje andetag. En stad där det personliga utrymmet på offentliga platser kan bli litet men med en musik som finns överallt på restauranger, daladalas, glädjefyllda människor och speciellt i pulsen från stadens tempo. Vissa dagar i en storstaden som Dar es Salaam känns det som dansen finns överallt.


1, 2, 3, 4.
Staden andas in, musiken fyller lungorna och smidigt fylls daladalan på.

5, 6, 7, 8.
Andas ut, följ pulsen och omärkbart töms daladalan.
1, 2, 3, 4
Andas in, följ musiken när marknaden fylls av människor, pikipikis, daladalor och bajajis i vartenda tomrum.
5, 6, 7, 8
Andas ut, rytmen fortsätter då marknaden töms och kvällsmaten börjar lagas.
1, 2, 3, 4
Andas in, känn rytmen, se mönstren, korsa den trafikerade gatan, hör musiken, dansa.
5, 6, 7, 8
Andas ut, följ tempot, lätta steg, undvik korsande fotgängare. Känn rytmen. Känn dansen.

Andas, känn hjärtslagen, hör musiken, känn pulsen, dansa till rytmen.

Dar es Salaam - staden som aldrig sover.
Nu är det show-time.


*2012, Landguiden
(https://www.landguiden.se/Lander/Afri
ka/Tanzania)

söndag 2 april 2017

Nyhetsuppdatering vecka 13

Idag är det söndag och därmed endast 22 dagar tills jag får krama om mina saknade klasskompisar på Mullsjö Folkhögskola igen. Tiden går fort och jag kommer vara färdigbehandlad när vi ses igen. Efter nästan ett halvår av sjukdom är det svårt att förstå att jag snart är ute ur tunneln som verkade så lång i höstas men som bara har blivit kortare och kortare med tiden. Så kan det va. Här kommer veckans nyhetsuppdatering och tyvärr har den präglats av flera dödsfall:

Tisdag 28 mars:
Den 12 mars kidnappades den svenska politikern och juristen Zaida Catalán samt en amerikan och fyra kongoleser i Kasai-provinsen i Kongo Kinshasa, hon var i landet på ett FN-uppdrag gällande mänskliga rättigheter. På tisdagen bekräftade UD att Catalán och den FN-anställda amerikanen har dödats. Kropparna hittades i måndags och identifierades på tisdagen. Hon och amerikanen ingick i en expertgrupp från FN:s generalsekretariat i syfte att övervaka FN-sanktionerna mot landet. Området de befann sig i har varit en plats för många sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och lokal milis. Må de vila i frid.

Tisdag 28 mars:
En djungelkamera i en nationalpark i Thailand har upptäckt en familj med sällsynta tigrar, en mirakulös upptäckt enligt naturvårdare. Tigrarna är av underarten indokinesisk tiger och är unik för den indokinesiska halvön i Sydostasien och även kraftigt utrotningshotad. BBC hävdar att det bara finns 250 individer kvar av arten på grund av tjuvjakt och förstörelse av levnadsmiljön. De senaste åren har antalet tigrar ökat försiktigt från att vara 3200 stycken år 2010 till att vara 3890 stycken enligt WWF:s senaste undersökning. Det är mycket tack vare ökade polisiära insatser mot tjuvjägare och upprustning av anti-tjuvjägarstyrkor.

Onsdag 29 mars:
På onsdagen somnade Alexander Falk, 18 år in efter att ha kämpat mot cancer. I oktober förra året var han med på Barncancergalan och tog tittarnas hjärtan med storm. Han somnade in hemma i sin egen säng med familjen runt honom. Falk var mycket öppen om sin sjukdom och hade flera tusen följare på instagram som gav honom stöd i tillvaron. Trots hans svåra cancer spred han glädje runt omkring sig. Sedan ett tag tillbaka har han vetat att hans liv skulle bli kort, och anledningen var en tumör i benet som spred sig till ena lungan. Må han vila i frid.

Torsdag 30 mars:
För att uppdatera er om hur det går för Love Army for Somalia, alltså gänget från twitter som samlar in pengar för mat till Somalia har de nu fått in 2,4 miljoner dollar. 27 mars visade Jerome Jarre på hans twitter att han är på plats i Somalia och delar ut mat. 28 mars visade han på twitter att 90 000 liter vatten har kommit till landet. På torsdagen skrev han ett långt inlägg om en viktig lärdom som jag tror är viktigt för alla att läsa. Det står bland annat att man istället för att skicka mat med ett flygplan till ett land bör man stödja den lokala ekonomin. Jarre liknar det med uttrycket "giving a fish VS teaching how to fish". Den stora mängden mat dem ger till Somalia kommer försvåra det för lokala affärer att få sålt sina varor. Det är en lärdom för Jerome Jarre och hans vänner, så nu vill dem använda Love Army for Somalia till att stödja och skapa partners bland de lokala företagen och hjälpa dem istället. Däremot kommer de fortsätta använda flygplanet för akut barnmat som inte kan nås på plats. Läs själva -->

Fredag 31 mars:
Sedan Donald Trump blev president i USA har man kunnat se ett minskande intresse för att resa till landet. Trenden är internationell och man tror att inreseförbudet kan spela in. Sedan januari har antalet resor till USA i sommar via resesajten Ticker sjunkit med 13% jämfört med förra året. Man uppskattar därför att Trump har kostat den amerikanska reseindustrin cirka 1,5 miljarder kronor. I sommar kommer det vara 17% billigare att resa till USA än förra året.

Fredag 31 mars:
På torsdagen meddelade US Fish och Wildlife Service att de har ändrat sjökons läge från utrotningshotad till hotad, under det så kallade Endangered Species Act. 1973 fanns det bara ett hundratal sjökor kvar, men idag finns uppskattningsvis över 6600!! Trots att arten fortfarande inte är helt återhämtad är det ökade antalet enormt positivt! Det finns dock människor som kritiserar beslutet om att ändra sjökons läge och tror att detta kan leda till fler hot i framtiden. Ni kan läsa mer om det här: https://www.washingtonpost.com/news/animalia/wp/2017/03/31/manatees-are-no-longer-listed-as-endangered-should-we-celebrate-or-fret/?utm_term=.9f6beaf05793

Lördag 1 april:
Den folkkäre regissören och skådespelaren Gösta Ekman lämnade jordelivet på lördagen efter en tids sjukdom. Han blev 77 år gammal. Han har betytt mycket för svensk teater, film och kultur och gjorde en av hans största roller som "Sickan" i Jönssonligan. Ekman har också regisserat flertalet pjäser på bland annat Dramaten. Sverige sörjer nu den bortgångne legenden. Här är en av hans enligt mig bästa scener från Jönssonligan: https://www.youtube.com/watch?v=0wnSUrURTqE. Må han vila i frid.

Lördag 1 april:
Sent på lördagskvällen kom uppgifter om att Bob Dylan äntligen tagit emot Nobelpriset i litteratur som han tilldelades förra året. Detta ska ha skett i hemlighet i samband med en konsert han höll i Stockholm samma kväll. Efter nästan ett halvår av velande och inställda träffar tog han emot medalj och diplom. Enligt Svenska Akademiens regler måste Dylan avhålla ett tal inom sex månader för att få prispengarna på åtta miljoner.

Lördag 1 april:
Man har hittat gigantiska dinosauriespår på sandstenar i nordvästra Australien, närmare bestämt 1,7 meter långa. Man har också hittat spår från ett tjugotal andra dinosauriearter på samma plats. Spåren var alltså från minst 21 olika typer av dinosaurier och dessa har tillsammans levt under samma tid i området. Det är första gången man hittar så många arter på samma plats. De största spåren kom från en långhalsad dinosaurie av arten Sauropod som kunde ha en hals på ett tiotal meter och experter säger att dinosaurien därför måste varit gigantisk.

Lördag 1 april:
Uppgifter säger att Ayad al-Jumaili, som man tror var Islamiska Statens näst högste ledare har dödats i en flygräd. Irakiska flygvapnet utförde flygattacken som dödade flera IS-befälhavare och skedde i området al-Qaim nära gränsen till Syrien. Man tror däremot att den högste ledaren al-Baghdadi fortfarande är vid liv men befinner sig tydligen inte längre i Mosul. Beskedet gavs av Iraks militära underrättelsetjänst.

Söndag 2 april:
På söndagsmorgonen möttes vi av den hemsk nyheten att en buss klockan sju samma morgon välte på E45:an i Härjedalen. Bussen var full med skolelever från Marks Kommun. Efter en stor räddningsinsats involverande fem helikoptrar, 15 ambulanser och ett 40-tal människor från räddningstjänsten kunde man senare uppge att tre ungdomar har dött och ett flertal behandlas på sjukhus med allvarliga skador varav ett fåtal har livshotande skador. Det befann sig 59 personer på bussen och man vet inte riktigt vad som har orsakat olyckan, det ska ske en utredning.